Lønnsfordeling når en ser på gjennomsnittslønn mellom kjønnene, er at kvinner har en gjennomsnittslønn på 4,66 % under det samlede gjennomsnittet for alle kjønn.
60 % av de deltidsarbeidende i Ruter er kvinner, mens 40 % er menn.
Når vi ser på intern-analysen av området rekruttering, så ble det vurdert at den største risikoen er at rekrutteringsprosessene kan gjennomføres uten å vurdere alle kandidater på likt grunnlag, uavhengig av diskrimineringsfaktorene. Dette kan slå feil ut, med tanke på at slik innplassering skjer uten likebehandlingsperspektivet.
Når det gjelder risikovurderingen for lønns- og arbeidsvilkår gikk vurderingen på at manglende jobbarkitektur som definerer stillingsnivåer og som vanskeliggjør at lønns- og arbeidsvilkår kan sammenlignes, ikke er på plass. Når vi har sett på uønsket deltid, kan vi ikke se at dette er av viktighet da denne ansattgruppen i all hovedsak er studenter som ønsker deltidsarbeid. Godt innarbeidede rutiner for prestasjonsvurderinger i forbindelse med lønnsvurdering vil gi riktigere objektive lønnsvurderingsprosesser kombinert med implementert jobbarkitektur.
Når vi vurderte forfremmelser og utviklingsmuligheter, ble det vurdert at den største risikoen kunne være at det ble gjort midlertidige ansettelser, uten at det gjennomføres som en ordinær rekrutteringsprosess. I tillegg fremkom det at det manglende skriftlig rutine for saksbehandling av utdanningsstøtte.
Risikoen rundt tilrettelegging ble det vurdert at den største risikoen gikk på at tilrettelegginger i en del tilfeller ble varige eller varte over lang tid.
Når vi så på muligheten til å kombinere arbeid og familieliv med arbeidet i Ruter, ble den største risikoen vurdert å det er ulik praktisering av mertid, overtid og overføring av ferie.
I tillegg har vi vurdert risikoen vår rundt plikten vår til å søke å hindre trakassering, seksuell trakassering og kjønnsbasert vold. Disse temaene er omhandlet i Ruters etiske retningslinjer og er obligatorisk i vår onboardingsprosess. Det foregår også dilemmatrening på temaene.